PlayStation Vita Videoteszt - VITAthatatlanul leteszteltük

DeathEvil • 2012-03-06 15:52:24 • Rovat: Hardver • Platform: PSP


A maják 2012. decemberében jósólták meg a világvégét, de ha a Nintendo 3DS eladási számaira gondolunk, talán a kézikonzol piacot előbb elérte, mint az embereket. A mai világban, ahol már a Tabletek, az Ipadek és a mobiltelefonok beférkőztek a mindennapjainkba, már nem lenne szükség ezekre a készülékekre? Meglátjuk mit hoz a jövő, de a Sony egyenlőre a PS Vita handheldjét hozta el nekünk, melyet alaposan meg is vizsgáltunk.PlayStation Vita Videoteszt - Alaposan megvizsgáltuk a PS Vita-t (HD)A Sony gondolt egy nagyot és piacra dobta a következő generációs kézikonzolját, a PS Vitát. Sajnos mivel a fejlesztésekor a kreatív részleg a szabadságát töltötte, ezért sok újító szellemű ötletet ne várjunk tőle. A szebb, jobb, több elve érvényesül, azonban nem kell megijedni, az elvárásoknak maradéktalanul megfelel, de talán most nem ez a legnagyobb kérdés a Vitával kapcsolatban, hanem hogy mennyire lesz sikeres a vásárlók körében. Először nézzük is meg, hogy miből élünk pontosan.
A Vita paraméterei mindenképpen impozánsak. Már első ránézésre is feltűnik a hatalmas, 5 colos 960x544 felbontású OLED érintőképernyő. Mellette helyezkednek el a kezelőgombok, amelynek a méreteit a Sony finoman lekicsinyítette, de a játékok vezérlésébe és élvezhetőségébe ez nem rondít bele. De amit itt „elvett”, azt az erőforrásban kamatostul visszakapjuk. A meghajtásért egy négymagos processzor, a grafikai megvalósításért pedig egy szintén négymagos bivalyerős videokártya gondoskodik. A készülék még rendelkezik 512 Mb RAM–mal is, hogy biztos ne legyen félnivalónk.


Sony PS Vita


A gép elől–hátul kamerával rendelkezik, amelyet arc– és gesztusfelismerő rendszerrel láttak el, de sajnos ezek sem feledtetik a gyengécske minőségüket. Maximum 640x480–as felbontású videókat készíthetünk 60 fps értékkel, amiknek a minősége sajnos elég erőteljesen megkérdőjelezhető. De hát valamit, valamiért és a Vitát sem operatőrködni vesszük. Ezek sokkal inkább arra szolgálnak majd, hogy a játékokban mindenféle érdekes és meglepő feladatban vegyék ki a szerepüket, mint a valós környezet harctérként való alkalmazása a Mortal Kombat-ban.


Sony PS Vita


A PSP-hez képest a kijelző mérete növekedett, ez a régi játékosoknak furcsa lehet elsőre, de a jóhoz hamar hozzá lehet szokni. A gép egész formatervezése, fogása és kezelhetősége mind a kiegyensúlyozott szórakozást biztosítja, mivel az analóg karok tökéletes elhelyezése révén már sokkal kevésbé lesz fárasztó a játék hosszútávon is az elődhöz képest (de az analóg karok minőségét is említhetnénk a PSP egyszerűcske megoldásával szemben). Természetesen mozgásérzékelő is került a Vitába, de ez talán mára már alapkövetelmény a mobil eszközöknél. Azonban most már nem csak a képernyő előtt játszunk majd, hanem mögötte is, hiszen beépítésre került egy hátsó érintőpanel, amelyet várhatóan a játék maximálisan ki is fognak használ.


Sony PlayStation Vita (a kép nagyítható)

Sony PlayStation Vita (a kép nagyítható)


Az üzemidő viszont karcsúnak ígérkezik, ugyanis az akkumulátor nem áll a helyzet magaslatán. Az előre megadott adatokkal szemben, valamivel kevésbé bírja jól. Játéknál 3 - 5 óra, filmnézésnél 5 óra, zene hallgatásnál pedig 9 óra körül mozog a készenléti ideje. Hát mit mondjak, lehetne több is, de legalább van. Ezt a japánok is érezték, hogy cinkes, így a megjelenés napján már elérhető egy külső eszköz melyet csatlakoztatva, további plusz töltéssel láthatjuk el a kis erőművet. Kiegészítők terén pedig érdemes beruházni majd egy Starter Kit-re a gép védelmének érdekében, melyben védőfólia, törlőkendő, csukló pánt és egy ügyes kis tok is megtalálható.


Sony PS Vita


Természetesen van lehetőség memóriakártya használatára is, sőt a mentéseink miatt kifejezetten ajánlott lesz. A géphez jelenleg 4, 8, 16 gigabájtos kártyák érhetőek el, de 32-eset is tudja kezelni. A játékok is ilyen PS Vita kártyán kerülnek majd forgalomba és a Shop-ból letöltöttek tárolását is ezen tudjuk majd megejteni.


Sony PS Vita


Nem ejtetünk még szót a Vita hangzásáról, ami nagyon kellemes a beépített sztereó hangszórókon keresztül és a fejhallgató kimeneten keresztül is. Nem torzít, zenék lejátszására tökéletes, de a filmek megtekintéséhez, illetve meghallásához sem kívánhatnánk jobbat. Mondjuk a sztereó hangszórók elhelyezését kicsit furcsálltam, mivel játék közben elfedhetjük ujjainkkal, ezzel kicsit visszavéve az élményből.


Sony PS Vita


Alapból megtalálható a készülékben a Bluetooth és GPS is, bár az utóbbit kicsit feleslegesnek érzem, de hátha nem vesszük észre játék közben, hogy hol kell leszállni a villamosról. Az alapmodellbe WiFi kerül, míg a 3G–s készülékért kicsit többet kell majd fizetni. És hát igen, itt van egy sarkalatos pontja a PS Vitának, ugyanis nem olcsó. Sőt. Az alapkészülék ára 70-80.000 Ft körül mozog majd, míg a 3G–sé 90 000 Ft lesz. Mindenki döntse el magában, hogy megéri–e ennyit kifizetni egy kézikonzolért, de erre gondoltak a Sony-nál is, ezért megtömték minden széppel és jóval.


Sony PS Vita


Először is kapunk egy kellemes lehetőséget, hogy a PlayStation 3–ról a Vitára, illetve fordítva pakolgathatunk szinte mindent (képek, zenék, filmek). De van olyan funkciója is, hogy ha az egyiken játszottál egy játékkal, akkor a másikon ott folytathatod majd, ahol abbahagytad (feltéve, ha erre a lehetőségre is felkészített szoftverről van szó és ilyenkor természetesen elég csak az egyik játékra beruházni, a másikat automatikusan megkapjuk majd).

Végre most már a Vitában is elérhető lesz a Sony trófea rendszere, tehát menőzhetünk, ha kedvünk tartja. És hogy kinek? A Vitás cimbiknek, mivel egy Near nevű alkalmazással is felruházták, melynek segítségével megtalálhatjuk a közelben lévő, más PS Vitás játékosokat, barátkozás és megmérettetés céljából. Akár egy kis közösségi háló, láthatóan most a Sony is nagyon épít a szociális lehetőségekre.

Sony PS Vita


Az érkező játékcímek is igen kecsegtetőek és megmondom őszintén, ezt is sokkal erősebbnek tartom, mint a Nintendo felhozatalát. Lesznek sportjátékok (Fifa, Virtua Tennis), akciójátékok (Uncharted, később Call of Duty, Killzone), verekedős játékok (Mortal Kombat, Ultimate Marvel vs Capcom 3), versenyjátékok (Wipeout 2048, F1 2011, Ridge Racer), hogy csak pár nagyobb címet említsünk. Biztosra vesszük, hogy mindenki megtalálja majd a számítását (és mint a fentiekből kiderül, a megjelenítésre, valmint az irányításra sem lehet majd panasz).


Sony PS VitaSony PS Vita


Pár hibája ellenére, személy szerint jobbnak tartom a Vitát, mint a konkurens készüléket. Egyedül az ára az, ami visszatartó erő lehet, de hát azok a számok sincsenek kőbe vésve, így talán később jobban megéri majd beszerezni, már valamivel olcsóbban. Persze csak ha addig kibírjuk, hogy a szomszéd gyerek az orrunk alá dörgölje, hogy neki már van egy.

Mit is mondhatnék így végszóként? Azzal kezdtem, hogy haldoklik a kézikonzol piac, de úgy érzem a PS Vita jó úton halad, hogy újból feltámassza. Mint tudjuk, a Vita latinul annyit tesz „élet”, úgyhogy minden ereje megvan hozzá. Az pedig már csak rajtunk múlik, hogy élünk–e vele, vagy sem.


Címkék:  Sony, PlayStation, Vita, Videoteszt, Konzol


lap teteje

 

rogue

 

Heti hírek

 

Facebook csatornánk

 

Szavazás

<a href="http://www.sodahead.com/entertainment/mi-a-velemenyed-az-oldalrol/question-2185987/" title="Mi a véleményed az oldalról?">Mi a véleményed az oldalról?</a>